24 maj 2005

Dagens värsting : Stig Hadenius

Peter Englund rescenserar Stig Hadenius bok "Gustaf V" på DN kultur idag med titeln: "Kung Medelmåtta" och punkterar effektivt "Kungakramarna" Stig Hadenius och Tommy Möllers fula försök till historierevision härom veckan! . Var det ett beställningsarbete från hovet?
".. inte ens en historisk medelmåtta som Gustaf V förtjänar en medioker bok" skriver historikern Peter Englund..

Kommentar: Stig Hadenius bok och hans "lansering" av den i TV4 soffan, samma morgon som Thomas Möller "får in" en debattartikel på DN debatt som beskriver Gustaf V i positiva ordalag och grovt underskattad samt "nämner" boken "by the way" som ett intressant komplement till sitt debattinlägg, kan utanvidare användas som avskräckande och varnande exempel på "för fula trick" i en rad högskoleutbildningar.

Ur den synpunkten blir Hadenius bok och Möllers sätt att arbeta mycket bra redskap för att utbilda journalister, samhällsvetare och historiker för lång tid framöver, men bara som avskräckande och varnande exempel på hur "det inte skall gå till". I genren
"Forskare fabulerar"

Att göra en historierevision i nutid är ingen lätt historia och när det går fel, som här, blir det riktigt illa. Frågan kvarstår: Vem var det som ville något, och varför? Var det någon som trodde att när det gick att "sälja" nuvarande kungen i samband med Tsunamikatastrofen så går det för tillfället att "sälja vad som helst"?


Motivering: Ett fult och oetiskt försök till historierevision i nutid med ännu ej utredd bakgrund och motiv. DN (oberoende liberal) och Tv4 (fri television?) stöttar". Vilka värstingar!

Free Website Counters
Web Site Counter