12 maj 2005

Dagens värsting : Krigshetsarna på läktaren

Så var det dags igen: Per Ahlmark är igång igen med att peka ut nya krig för USA att starta!

"VAD ÄR VÄRST i detta befästa fattighus? Miljoner nordkoreaner hungrar och plågas ihjäl. Ekonomin har totalt brutit samman. På samma gång har landet byggt en av jordens väldigaste krigsmakter.
Var sätter vi fokus: på tortyren i koncentrationslägren eller på robotarna som snart kan föra en kärnladdning över kontinenterna? Nordkoreas robotar är avancerade; vissa av dem kan i dag nå Japan. Kim Jong Ils interkontinentala missilprogram har ambitionen att snart kunna slå mot Kalifornien, alltså det amerikanska fastlandet. Med den räckvidden kan man också hota de flesta asiatiska nationer.
Därmed blir Nordkorea inte bara världens grymmaste land"

Kommentar:
Sist var det Iraks "massförstörelsevapen" som hotade USA och hela DEN FRIA VÄRLDEN, enligt Per Ahlmark, och som motiverade ett krig. Ja det är ju nu i full gång.
Visserligen fanns inga massförstörelsevapen men det generar inte honom för ett ögonblick!
Nu är det dags för ett nytt krig! Mot ett av världens fattigaste länder.


Carl Hamilton skrev i en krönika sedan USA anfallit ett bröllopssällskap ute i IRAKISKA öknen, "Snart är alla irakiska bröllopsgäster terrorister"..
"Vilket får mig att reflektera över titeln på Per Ahlmarks senaste bok, som bland annat innehåller ett glödande försvar för USA:s rätt att försvara demokratin var helst det krävs och med de metoder som USA finner lämpliga. Titeln är: "Det är demokratin, dumbom!".
Och det är väl ungefär den hälsning vi sänder de människor som i dag sörjer sina närmaste och undrar vilken ond kraft som har förstört deras liv: - Det är demokratin, dumbom!"

Det är svårt att undgå intrycket att idén reflekterar ett obehagligt messianskt drag i liberalismen. De liberala staterna i väst har ett särskilt ansvar för missförhållanden i den "ociviliserade" världen - att utbreda kristendomen, men kallas idag för att främja demokratin, och införa frihet enligt Per Ahlmarks och den amerikanska kristna tokhögerns modell..

Motivering: Krigshets i alla dess former i vilken klädnad den än tar sig leder till lidande och död. Per Ahlmarks krig bygger alltid på att förhindra och argumentera "
Var sätter vi fokus: på tortyren i koncentrationslägren eller på robotarna som snart kan föra en kärnladdning över kontinenterna?" Alla hemskheter i koncentrationslägren och förintelsen är förfärliga illdåd, som faktiskt har hänt, nästa i vår tid, men resten verkar vara farliga hjärnspöken i Per Ahlmarks hjärna. Att Nordkorea är en stat som hamnat i ett extremt och avskyvärt demokratiskt läge med svåra umbäranden för stora delar av befolkningen måste och skall "bekämpas" med fredliga medel..

2 Comments:

Anonymous Mattias said...

Nu måste jag ha missat något. Var i kolumnen förespråkar han en militär intervention mot Nordkorea?

Dessutom finns väl en ganska uppenbar kontradiktion i att Ahlmark inte får sjunga marknadsekonomins och demokratins lov för förtryckarstater, medan du själv uppenbarligen förespråkar påtryckningar för att förändra systemet i Nordkorea. (Missförstå mig rätt, det hedrar dig att du inser att Nordkorea måste förändras, men det klingar lite falskt när du inte låter Per Ahlmark säga samma sak.)

11:19  
Blogger Leo said...

"Nu fogas ännu ett namn till de senaste åttio årens megabrottslingar Lenin, Stalin, Hitler och Mao. Det är åter Jasper Becker som sammanfattar en katastrof; den pågår just nu" skriver Ahlmark. Det stämmer säkert, tyvärr.

Men sen kommer mumbo jumbon och krigshetsen:
"Nordkoreas robotar är avancerade; vissa av dem kan i dag nå Japan. Kim Jong Ils interkontinentala missilprogram har ambitionen att snart kunna slå mot Kalifornien, alltså det amerikanska fastlandet.
Den nya fasan är om Kim Jong Il längre fram hinner bränna sönder ett tiotal miljoner utlänningar i ett atomkrig innan den egna regimen utplånas av de nationer som då försvarar sig." Om det ovanstående skulle stämma är det väl bara att omedelbart anfalla heller hur?
Samma retorik och samma mumbo jumbo använde Ahlmark i sin krigshets mot Irak 2002: "Det är en del av bakgrunden till det kommande kriget mot Saddam. Hans regim har nu sannolikt tillgång till några tusen ton av kemiska och biologiska vapen. Hur nära man är en atombomb vet vi inte i dag. Dokumenterad gång på gång är däremot diktatorns besatthet av sitt nukleära program.
Men redan med de vapen Irak nu har - i egna händer eller överlämnade till terrorister - kan man mörda hundratusentals människor, kanske miljoner" . Känns argumenten igen? Och hur var det med massförstörelsevapnen i Irak? Bara skitsnack. Bara krigshets!

12:03  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter