26 april 2005

Dagens värsting(ar): De Israeliska bosättarna

Ur Amnesty International rapport: "
"The rights group condemned the "increasingly frequent attacks" against Palestinian villagers on Monday and urged the Israeli government to investigate all violent incidents, in particular the recent spate of cases of poisoning fields that has affected scores of Palestinian livestock.

"In recent weeks, toxic chemicals have repeatedly been spread on fields located near the villages of Tuwani, Umm Faqara and Kharuba in the southern Hebron region," Amnesty said in a statement, referring to areas in the southern West Bank.

"Scores of sheep as well as other animals have been contaminated by toxins and several have died.

"Palestinian farmers have been forced to quarantine their flocks and stop using the milk, cheese and meat for them, effectively depriving them of their livelihood."

Kommentar: De Israeliska bosättarna "jobbar vidare" på grannsämjan. Nu genom att attackera sina palestinska grannar och att förgifta deras boskap med stora mängder råttgift.
Det är en märklig juridisk rättvise- och ansvarsfördelning Israeliska myndigheter tillämpar i området. Vad för vansinnigheter en palistinsk enskild flykting utför i området så är släkt och föräldrar ansvariga samt den palestinska ledningen. De brott som bosättare utför anses bara den enskilde bosättaren eller bosättningen vara ansvariga för..

Motivering: Galenskaperna fortsätter i området. Brotten som utförs i området av olika parter bedöms med olika måttstock. Undra på att Israel inte vill ha FN-trupp i området. Och beskjuter olika representanter från olika organisationer som vågar sig fram till krisområdena! Tidigare var det sopdumpning som kommer att förstöra Palestiniernas dricksvatten. Nu är det maten som skall förstöras. Och leker och spelar palestinska pojkar fotboll så beskjuts de och dödas av Israeliska armen, som utan internationella observatörer i området kan påstå att "de smugglade vapen". Undra på att den internationella, icke proisraeliska allmänheten håller på att mista allt förtroende för Israels hantering av situationen. Om dessa aktuella och avskyvärda brott mot freden finns inget att läsa i DN eller SvD idag. Där fokuseras på Bush möte med en Saud- Arabisk prins med avsikt att pressa dom att öka takten i sin oljeutvinning för att få ner världsmarknadspriset på råolja. När vårt största miljöproblem är förbränningen av fossila bränslen och den globala uppvärmningen som hotar oss alla. Det är en galen värld vi lever i!

8 Comments:

Anonymous Mathias Hellsten said...

Det intressanta var ju att PAs egna befälhavare i Gaza också hävdade att de "palistinska" ungdomarna smugglade vapen, och inte spelade fotboll. Och det var väl ändå knappast den israeliska staten som skulle dumpa sopor, eller?

08:29  
Blogger Leo said...

Då tar vi det igen.. Långsamt..
Jämför: Om Ragnsells (Sopföretag i stockholmsområdet) kom sig för att börja tippa sopor i Mälaren(dricksvattentäkt för stora delar av stockholmarna) för att det blev billigare eller gick fortare. Vem skulle ingripa ingripa tror du?

Skulle den Israeliska staten, med all världens vapen, och den största och mest "välutrustade" poliskåren whatsoever per capita inte kunna ingripa och stoppa sopdumpningen? Det är till och med en skyldighet i ett civilserat samhälle!
Angående de palestinska pojkar som spelade fotboll och sköts till döds. Du referar till "en källa" som visat sig vara fullständigt opålitlig under det förstöringskrig som Israel bedrivit. Den källan kan bara ses som ett medel i den informationsdesinformation som alltid pågår i krig. Jag föredrar att tro på de bilder och de rapporter som kom i seriösa medier. Tre mördade, fd. lekande magra palestinska pojkar i 12-14 års åldern..

09:32  
Blogger Leo said...

Jag noterar också att du mot de regler som gäller på "Leo Kommenterar" fortsätter din argumentationtaktik. Inte med ett ord beröra vad blogginlägget via sin rubrik i sak tar upp. Nämligen bosättarnas attacker och förgiftning av de palestinsk jordbrukarnas djur och mark. Har det inte hunnit produceras en "motsanning" än i den av dig använda källorna?

09:37  
Blogger Alicio said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

14:10  
Blogger Alicio said...

Det är självklart helt fel av de israeliska invånarna i området att attackera palestinier. Israelisk polis och militär har många gånger tagit i med hårdhandskarna mot dessa israeler.

Det kan väl också nämnas att attacker från palestinier mot civila israeler på Västbanken och Gaza är mycket mer vanligt förekommande, och dessutom ofta dödliga. En ytterligare skillnad är att den palestinska myndigheten inte gör något åt det i de områden som ligger under deras säkerhetskontroll.

Till slut kan man betänka att en arab utan problem kan röra sig fritt i Israel. Men om en israel tar en promenad i Ram'Allah eller i Gaza centrum blir han troligen utsatt för lynchning på nolltid, bara pga sin nationalitet, och oavsett hans övriga politiska övertygelser.

14:12  
Anonymous Mathias Hellsten said...

Nja, jag tog upp det för att du tar upp det i bloggen i sig, och jag åtminstone kunde hoppas att man skulle kunna styrka det man påstår. Annars är det väl ganska bekvämt att använda sig av en rubrik, för att sedan komma med andra påståenden, och sedan tysta all kritik mot dessa påståenden med hänvisning till reglerna. Men visst, jag ska avhålla mig från fortsatt kommentering, om kritiken vart väldigt arbetssam att bemöta.

00:52  
Blogger Leo said...

Kommentera gärna Mathias! Jag tror att dialog är en bra och demokratisk väg att vidga sina egna perspektiv på! Men för att dialogen skall kunna fungera får man inte "blint" gräva ner sig i sina egna fördomar och bara ta till sig källor som styrker egna uppfattningar, och avfärda dom andra källorna som osanna! Därför tror jag att man måste följa vissa regler i dialogen, tex att först hålla sig till rubrik, reflektera, tänka efter, granska källor, argumentera och värdera. Och vara beredd att ta till sig nya fakta som ibland också tvingar en till vissa, ibland smärtsamma omprövningar. Om källorna är reabla.( Exempel: Är bibelns berättelse om Adam och Eva sann eller är det trams? Om det är trams, finns det mer trams? Och hur gör man då?) Annars får man rena rama "bibelkrigen" då man slänger sanningen, i form av olika bibelcitat och egna tolkningar som man överhuvudtaget inte är beredd att "rucka" på eftersom man tror sig "ha sett ljuset" och sitter inne med den enda "riktiga" sanningen som dessutom är "överjordisk" och grundad och stödd av "skaparen" . Sånt fusk och trams har vi haft alldeles för mycket av genom historien!

Och till Alicio. Du har säkert rätt i de galenskaper du beskriver. Det är väl tecken så goda som några att våld inte fungerar som lösning och att situationen är oacceptabel överhuvudtaget.

07:40  
Anonymous Mathias Hellsten said...

Det är faktiskt en sund inställning till debatt du förespråkar i den senaste kommentaren, inte tu tal om den saken. Men för att vara helt rättvis så torde det gälla båda sidor - jag tror faktiskt vi är båda lika goda kålsupare när det gäller att åberopa vad vi själva accepterar som "korrekta källor". Men att PA skulle försvara Israels version på bekostnad av något de själva skulle tjäna på i propagandasyfte har jag svårt att smälta, och det är därför jag åberopar att PA håller med de israeliska myndigheterna om att det handlade om smuggling. Om inte annat kanske det är ett steg i rätt riktning att båda sidor har samma version av vad som hände.

Vad gäller kommentarsdiskussionen så måste jag fortsätta upprepa samma sak, egentligen - om man kommer med faktapåståenden som kan stämma eller inte stämma i en blog så måste man vara beredd att försvara dessa påståenden - även om det är ett stickspår. Annars kan någon lika gärna skriva en blog om, säg Sveriges medlemsskap i EMU, och i förbifarten nämna att det är hemskt att massa "utlänningar" skulle komma in i Sverige eller något - och sedan när man ifrågasätter det så säger man att det inte är diskuterbart, eftersom det inte fanns med i rubriken. Jag tycker inte att det åstadkommer mer än att man försöker begränsa debatten.

09:25  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter