17 april 2005

Dagens värsting: Mediefokuseringen på det ytliga

"Expressen avslöjar": En miljon svenskar lider av reumatism. Reumatism är en av de största folksjukdomarna i Sverige. Mer än en miljon svenskar lider av någon form av reumatisk åkomma. Men fokuserar på "nykter kändis"..

Kommentar: Den stora "trenden" inte bara i media utan också bland politiker, diverse tjänstemän och forskare sedan en längre tid är att odla myten om den "fuskande" sjuka eller late arbetslöse som inte "anstränger sig tillräckligt". Kan man då inte arbeta med reumatism? Säkert för en del, osäkert för andra , nej för ytterligare en del. Är det den här gruppen Moderaterna och Bengt Westerberg menar skall "klämmas åt" med sitt nya förslag? (65% sjukersättning räknat på lönen de senaste två åren). Eller ngn annan grupp med kronisk sjukdom. Är det de här grupperna debatten handlar om: den fuskande sjuka? Fusket med bidragen? Myten om mörkertalen? Lars Leijonborgs "största hot" mot välfärden. "Den miljon svenskar Som inte går till jobbet en vanlig arbetsdag. Är det dessa grupper som Hanne Kjöller , Peter Wolodarski med flera på DN:s ledarsida jagar i en lång häxjakt på "fuskare"? Nej, självklart inte : "DET ÄR FUSKET VI VILL ÅT"! Fråga: Hur många "fuskare" får plats i statistiken om man dessutom lägger till tex de med psykiska sjukdomar som drabbar var femte svensk, till reumatikergruppen? Hur stort är mörkertalet? Finns det plats för särskilt många fuskare?

Motivering: Här är reportrarna verkligen spännande verklighet på spåren. En plågsam folksjukdom och dess omfattning. Är det här EN av orsakerna till skillnader i sjukskrivningsfrekvens mellan det kyligare norra sverige och det södra? Är det här en av skillnaderna mellan nordliga och sydliga länder i sjukskrivningsfrekvens? Hur många bofasta reumatiker finns på Teneriffa dit landstinget skickat "Kicki" för rehabilitering?
Troligen är Expressens reportrar här verkligt nära att "punktera myten" om den fuskande svensken, särskilt de från Norra sverige, men väljer att ytligt fokusera på en "kändis!
Och häxjakten på fuskare och missbrukare av välfärdssystemen går vidare.. Mörkertalet.

Free Website Counters
Web Site Counter