25 april 2005

Dagens värsting : Den Israeliska staten

DN debatt idag: Uppdaterad 25 april 2005 01:05 "Svagaste svenska stödet för Israel på 35 år" Åtta av tio svenskar ogillar Israels uppträdande i Mellanösternkonflikten, visar ny undersökning. Svenska folkets Israelvänlighet kulminerade 1973 då 49 procent av befolkningen sade sig gilla Israels agerande. I dag är siffran nere i åtta procent. ... all blodspillan visar att parterna behöver omvärldens stöd för att lyckas nå fram till en rättvis och varaktig lösning."
ULF BJERELD

Kommentar: Svenska folket visar sig en en gång inte styras av den dominerande mediebilden av ett händelseförlopp! hur mycket utrymme som än ges i media för den pro-israeliska bilden grundar sig bedömningarna på det verkliga skeendena och övergreppen.
Trots den tragiska bakgrunden till undersökningen ger den ett bra besked. "Falska profeter" har svårt att lyckas om befolkningen är tillräckligt välutbildade och kritiskt granskande. Är det därför "alliansen" vill rasera den viktiga reformen "gymnasieskola för alla" ?

Motivering: Israel har nu kört sitt rykte i botten. Det har inget med antisemitism att göra utan är ett resultat av en lång och hänsynslös konflikt med sina grannar, utrustade med "all världens moderna vapen och "understödda av USA där "motståndarna har tillgång till handeldvapen och sprängmedel.

18 Comments:

Blogger jinge said...

Leo ”..hur mycket utrymme som än ges i media för den pro-israeliska bilden grundar sig bedömningarna på det verkliga skeendena och övergreppen.”

Sant. Det är ju något som inte bara gäller Sverige dessutom. Alla folk i Europa är nog rörande överens om att Israel för en politik visavi palestinierna som är grymt orättfärdig.

Och det gagnar knappast Göran Persson och hans regering att de inte klart markerar mot det förtrycket..

I bloggosfären har vi ju ett antal judiska unga män som ägnar mycket kraft åt sin pro-israeliska agenda. I många stycken så handlar det ju till och med om hets mot folkgrupp, och jag har tidigare funderat på hur länge det dröjer till det första åtalet.

Möjligen kan den senare tidens avslöjanden om deras identitet få dem att lägga band på de värsta övergreppen så att det slipper bli föremål för rättslig prövning, vi får se..

08:51  
Anonymous Lucas said...

Glöm inte att konflikten mellan Israel och deras grannar, till viss del hänger ihop med att grannarna ville förinta Israel.

Förhållandet till Egypten är mindre problematiskt sedan egyptierna accepterade Israels existens.

Jag försvarar inte Israel i hanteringen av palestinierna, men möjligheten för de goda krafterna att verka i Israel ökar då grannarna inte försöker utrota israelerna.

12:16  
Blogger Leo said...

lucas:
Angående påståendet "palistinier vill utrota staten Israel".
Det där tror du väl inte ens på själv? Finns inget i vare sig dokument eller uttanden från ansvariga palestinska ledare som anser det! Självklart inte! att det finns enskilda extremister som såger både det ena och andra i "allas" namn, det är ju ngt helt annat. Skulle man tro på det enskilda bosättare säger och påstå att det är det Israel vill går det att påstå samma sak. Jämför Runar Söögards uttalande om muslimer nyligen. Är det han sa, Sveriges eller i det här fallet Norges ståndpunkt om muslimer. Enstaka galningar finns alltid och som säger vad som helst!

15:21  
Anonymous Lucas said...

Jag skrev inte att Palestinerna ville utrota israelerna, även om det finns de som vill det (hat föder hat).

Det jag menade var att problemet inte bara är förhållandet mellan judar och palestiner. Det är inte utan anledning som israelserna är rustade till tänderna.

Hat kommer inte att lösa denna konflikt.

17:34  
Anonymous Mathias Hellsten said...

Inte dokument alls? Vad sägs om PLOs program, då? "Palestina, med gränserna det hade under det brittiska mandatet, är en odelbar territorial enhet. [...] Befrielsen av Palestina, från en arabisk synpunkt, [...] siktar på att eliminera zionismen i Palestina. [...] Den arabisk-palestinska befolkningen [...] tillbakavisar alla lösningar som ersätter Palestinas totala befrielse."

Tycker inte det låter som någon acceptans av Israels existens. Gör du det?

Vad gäller Jinges kommentar, tycker jag att det är synd att han bestämt sig för att få tyst på meningsmotståndare genom att lägga ut deras liv på nätet.

18:32  
Blogger Leo said...

Jo så här kan man ju hålla på "att citera här och där" utan tidsreferens och ordentlig källhänvisning, tills man verkligen lyckats förgöra varandra.. Det är med dessa "skrifter" som med Bibeln, alltid hittar man något som styrker ens tes eller fördom om man letar ett tag!
Här och nu. Finns det någon part nu som vill förgöra och utrota i ansvarig position? Det mesta av palestiniernas infrastruktur och vardagsliv har ju redan Israel förstört!

18:48  
Anonymous Mathias Hellsten said...

Tja, med tanke på att PLO fortfarande har kvar det programet och arbetar efter det, så torde det väl gå att diskutera. "Utan tidsreferens och ordentlig källhänvisning". Javisst. PLOs program går ju inte att hitta, eller? Jag har inte sagt utrota eller förgöra. Jag talade om att plocka bort Israel, att inte leva sida vid sida med Israel, inte att "utrota" någon.

19:15  
Blogger Leo said...

Intressant att du är så uppdaterad på aktuellt PLO program och vet att dom fortfarande arbetar efter det. Är det till att vara medlem?

21:43  
Anonymous Mathias Hellsten said...

Känns nästan lite synd att man ska behöva tala om för någon att en organisation i regel brukar arbeta efter sitt program...

04:54  
Blogger Leo said...

Känns nästan lite synd att man ska behöva tala om för någon att en organisation i regel brukar arbeta efter sitt aktuella program och agenda... och om du har fullständig koll på det måste du väl vara representant för PLO?

06:53  
Anonymous Mathias Hellsten said...

Varför skulle jag behöva vara det? Det är ju inte så att PLO gömmer sitt program på något sätt - det ligger faktiskt uppe på pna.gov.ps, det vill säga PAs egen sida.

Och ja, de arbetar efter sitt aktuella program. Vilket är deras "national charter".

Jag har aldrig hävdat att jag skulle vara någon slags expert inom ämnet. Men det är helt bizarrt att upptäcka att folk inte ens vet att en organisation som har ett program brukar basera sig på det programet.

08:33  
Blogger Leo said...

När man argumenterar utifrån "motståndarnas" aktuella eller inaktuella program och åsikter istället utifrån sitt eget aktuella och sina egna aktuella åsikter, har erfarenheten lärt mig att det går att komma fram till vilka bizarra saker som helst.

Mitt blogginlägg handlade om, med stöd i aktuell refererad forskning, att Israels förtroende, välförtjänt, nu är kört botten i Sverige. Du börjar argumentera om och tolka palestiniernas partiprogram. Håll dig till sak, blogginläggets rubrik och innehåll! Annars avstå att kommentera. Leo Kommenterar sätter oväntat upp regler!

09:17  
Blogger Alicio said...

Leo,
Mycket besynnerligt resonemang. Det står helt klart att både PLO och terrorgrupperna har som avsikt att utplåna Israel. Däremot tror jag att Mahmoud Abbas på allvar vill skapa en fred i dagsläget.

Det är också lite konstigt att du är beredd att tro att israeliska värnpliktiga skjuter ihjäl "magra" fotbollsspelande pojkar för skojs skull, men viftar bort den helt öppna avsikten att utplåna Israel från Hamas, islamiska Jihad, Hizb'Allah och många islamistiska rörelser, samt i PLO:s stadga (som inte har förändrats enligt de regler som gäller för att förändra stadgorna).

Är det något mer terrorgrupperna måste bevisa för att du ska övertygas?

Att Israel måste vara välrustat för varje eventualitet beror ju på att även om många (de flesta) palestinier inte vill genomföra attacker så finns det ett stort antal som gör det. Och eftersom den palestinska myndigheten inte vill stoppa dem så måste Israel göra det.

Mvh - Alicio

14:03  
Blogger Leo said...

Jag förstår din point of view Alicio men jag delar den inte.. Med tanke på raset av stödet i sverige ner till 8% är det nog flera som tvivlar.
det här resonemanget om att "den palestinska myndigheten" hålls tillsvars gång på gång är för mig obegripligt. Den palestinska myndigheten är ju sedan flera år utan både infrastruktur(Infrastruktur för hundratalsmiljoner bla sverige har ju systematiskt förstörts av Israels arme´ och palestinierna är ju avskurna i flera olika områden med fysisk styrning som omöjligt.

Det vore lika dumt som att hålla polismyndigheten i stockholm och speciellt länspolismästaren som personligt ansvarig för varje brott som sker i stockholm och säga att nu skall du stoppa allt innan du får förhandla om nya pengar..Och den länspolismästaren har tillgång till en alldeles utmärkt infrastruktur och får dessutom röra sig fritt i området..och får ändå inte stopp på "buset".

16:14  
Blogger Alicio said...

Jag tror inte att någon kräver att den palestinska myndigheten skall kunna stoppa all terror. Men kravet är (enl Färdplanen) att de ska göra en 100% ansträngning. Har du hört talas om några gripanden? Avväpningar?

När infrastruktur har förstörts har det handlat om fall där "polisen" samarbetat med våldsgrupperna.

Israel vill självklart att de ska lyckas, vilket var anledningen till att man gav Arafats 17 olika säkerhetstjänster vapen under fredsprocessen på 90-talet. Dessa vapen vände Arafat istället mot israeliska civila när han startade sin intifada.

20:44  
Blogger Leo said...

100% ansträngning.. Vilket "gummibegrepp"! Och vem bedömer? FN? Amnesty? EU? osv. Den som såg direktsändningen från Arafats begravning, inser utan ansträngning, att decennier av förtryck i flyktingläger av palestinierna har skapat en mängd olika extrema och svårstyrda grupper som bara kan stoppas med en "vettig" lösning från bägge parter där kompromisser och nutidspragmatism står på dagordningen.. Jag tror att den omfattande förstörelsen av palestinsk infrastruktur som bekostats av skattemedel från många länder bl.a sverige är en viktig del i 8% stödet och blir tyvärr svårt att någonsin reparera.. förutom all blodspillan. På båda sidor!

07:52  
Anonymous Mathias Hellsten said...

Förutom att Israel också då hjälpte till under fredsåren med att bygga upp nämnda struktur.

Och visst kommer en vettig lösning att göra en hel del för att marginalisera extremistgrupperna. Men att ge dem fullständig amnesti och relativ handlingsfrihet innan de lugnat ner sig hjälper knappast.

09:28  
Blogger Leo said...

Där är vi överens. Det kommer att ta lång tid att läka alla sår, och allt ömsesidigt hat efter så lång tid och det kommer att bli lätt att få hat och våld och flamma upp igen om ngn ledare eller ngn grupp " börjar spela på dom strängarna". Så visst behövs övergångslösningar av olika slag till ett någorlunda "normal" situation infinner sig.

10:11  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter