11 april 2005

Dagens tävling: Hur lång tid tar det innan DN backar och ber Vatikanen om ursäkt?

I dagens Tv-krönika (?) i Dagens Nyheter ifrågasätter Croneman mediernas enögda hyllningskör till Påven efter hans död. Den första kritiska granskningen av Svenska media och den kommer i en TV-krönika.. Hur många timmar tar det innan Chefredaktör Jan Wifstrand dementerar och ber om ursäkt? I Expressen tog det ca 24 timmar innan Pudeln kom... angående medierna och Tsunamikatastrofen.. Ur artikeln:

KULTUR: 2005-04-11 [sida C16]
"Vem ligger bakom? Varför hyllar alla medier plötsligt påven?
JOHAN CRONEMAN citat:

"Den svenska mediebevakningen av påvens sista dagar i livet och hans första dagar som död måste ha slagit något slags rekord. Under de senaste tjugo åren har man på sin höjd fått enstaka, mycket sporadiska, rapporter om påven på resa, inte sällan har det varit för påven rätt ofördelaktiga bilder som kablats ut: påven bärs ut från ett flygplan, påven åker i den skottsäkra påvobilen, påven har somnat mitt under gudstjänsten.."

".. Värre krigsmotståndare än katolska kyrkan lär plötsligt inte ha funnits (jag minns katolska präster som stänkte vigvatten på de amerikanska B 52:orna innan de gav sig i väg till Hanoi för att bomba och bränna ner sjukhus, daghem, skolor och ålderdomshem).."
"
"..... Någon satte på kranen - och som det har forsat ut nyheter och hyllningstal.
Nu har jag till exempel fått lära mig att påven i stort sett ensam befriade Polen och rev Järnridån, att han alltid stött alla frihetskämpar, och hejat på alla fattiga, så länge han levt. Han var godare än Gandhi, bättre representant för mänskligheten går icke att finna. Hela världen reste till Rom för att säga farväl. Svensk tv direktsände och direktrapporterade."

"Inte ett enda ord om påven och hans makt, om starkt reaktionära strukturer, om kyrkan som de rikas bäste vän och garanti, om hyckleri, och aids och död och Vatikanens skumma ekonomiska affärer...... Var sak på sin plats, sannerligen, påven ska givetvis visas respekt, men någon form av kritisk analys hade väl varit på sin plats ändå?! Varför kände sig svenska medier plötsligt tvungen att hämningslöst stämma in i hyllningskören? Var döljer sig de politiska motiven bakom det? "
JOHAN CRONEMAN

Första pris: En guidad rundgång i Bonnierhuset samt en tur till Hornborgasjön för att se tranor och andra vårtecken som är bra mot/eller för vårkänslorna!

Free Website Counters
Web Site Counter