16 mars 2005

Extra! Dagens Nyheter Stor Bidragstagare!

På DN Debatt idag (Troligen godkänd för publicering av PRAO-elev på redaktionen..)
"Uppdaterad 15 mars 2005 00:00"Presstödet gynnar främst lönsam borgerlig press"
Det statliga stödet till pressen får paradoxala effekter. Syftet med presstödet var att upprätthålla mångfald, men i stället tilltar ägarkoncentrationen bland landsortstidningarna. Konkurrensen minskar. Borgerliga förstatidningar har genom fusioner tagit kontroll över flera socialdemokratiska andratidningar. På så sätt får lönsamma borgerliga tidningskoncerner 95 av de 148 miljoner kronor " Skriver debattörerna bland annat..

Kommentar: Presstödet (social- eller sjukpenning till tidningar) består av driftsstöd på 450 miljoner och ett distrubitionsstöd på 73 miljoner och uppgår till totalt 523 miljoner eller drygt EN HALV MILJARD! Av dessa 523 miljoner går ca 30%=170 miljoner till Dagens nyheter som är en del i Bonnierkoncernen som redovisade en vinst på 800 miljoner efter skatt och avskrivningar i fjol!
Leo Kommenterar har undersökt saken och kan nu avslöja att dessa våra skattepengar på ca 170 miljoner används inom DN-koncernen till väl tilltagna löner till 52 journalister som alltså lever flott på statliga bidragspengar! Däribland återfinns en lång serie av de journalister som på ledarsidorna så ihärdigt kritiserat sjukskrivna och förtidspensionerade för att leva på samhällets pengar och därmed ej göra rätt för sig! Dessutom används en rejäl del till tjänstebilar, representation mm. och till och med till ett eget flygplan! Skandalen är ett faktum. Namnen på de journalister som lever på bidragen avslöjas senare men det kan avslöjas att flera av dem deltagit i SVT och SR och där gått till kraftigt anfall på "bidragstagare" av alla de slag...Bidragen till journalisterna är omdöpta i DN:s bokföring till lön och är ofta tre till fyra gånger högre än de bidrag som andra medborgare kan få tillgodoräkna sig, ofta ännu högre..

Motivering till utmärkelsen Dagens "Extra värsting": En dubbelmoral av sällan skådat slag som man aldrig kan läsa om i borgerlig press, nämligen hur mycket de själva kvitterar ut i bidrag och vad dessa bidrag används till.

Uppföljning: 050318 Dn ger Leo Kommenterar svar på tal..: "DN gjorde en förlust på 144 miljoner. Dagens Nyheter gjorde i fjol en förlust på 144 miljoner kronor. Resultatet innebar en kraftig försämring jämfört med vinsten på 30 miljoner året före.
Tidningens vd Lena Herrmann förklarar raset med den allt tuffare marknaden..."

Jaha och hur stort var presstödet? Fortfarande inget svar. Enligt marknadslogiken kan man väl inte driva en "Firma" med 144 miljoner i förlust? Skall den inte läggas ner eller konkursa?
Eller drivs DN på andra villkor än de marknadslogiska? Och i så fall vilka? Det börjar lukta dubbelmoral och/eller skandal! Leo kommenterar skall verkligen "gräva vidare"..

9 Comments:

Blogger AndersML said...

Det lät drastiskt, med tanke på att DN inte tar emot driftsstöd, och tog emot mindre än en tjugondel av den summan totalt 2003.

Om vi ser på TS-rapporten "Dagspressens ekonomi 2003" (sidor 34-39), tar inte DN emot något driftsstöd alls. Däremot tog de 2003 emot ca 7.97 miljoner kronor i distributionsstöd (inkl. distributionsstöd för lördagar).

DN skulle nog inte ha något emot att få 170 miljoner kronor i presstöd, men såvitt jag kan se får de inte det.

17:16  
Blogger Leo said...

Bra första bud...
Jag har försökt att få fram korrekta siffror på DN:s stöd 2004-2005 på olika sätt bl.a via deras bokföring...
men det har inte varit möjligt.
Som "första bud" var din siffra intressant: 7,97 miljoner för 2003=16 journalisttjänter eller? Det är väl någon mer än vad som jobbar på ledarsidan... Är det någon mer som har en färskare siffra ute i "cyberrymden..." ?

17:22  
Blogger AndersML said...

Det handlar inte om några "bud", utan snarare om att ta de siffror som fanns tillgängliga på sidan du länkade till.

DN har, enligt rapporten, inte tagit emot driftsstöd 2004. Om DN tagit slut på alla andra stöd 2004 (inga tidningar förutom DN fick distr.- eller utvecklingsstöd, ett helt orimligt antagande), saknas ändå ca 70 miljoner för att komma upp i din siffra. Var har du fått den ifrån?

17:32  
Blogger Leo said...

Ju du andersml. Det är en "gammal" metod i vissa branscher för att få reda på ngt man "funderar" på och som det inte pratas eller skrivs om överhuvudtaget av något skäl...Alltid dyker det upp ngn som har synpunkter om man nämner några tal! Jag tar tacksamt emot flera "bud" :-)

17:47  
Blogger AndersML said...

DN kan naturligtvis ha pressat regeringen att ge tidningen hemligt presstöd, men det är inte så sannolikt.

Följdaktligen får vi kolla på presstödssiffrorna (som finns på sidan du länkade till). Och där saknades den där hemliga siffran 170 miljoner kronor. Du kunde ha läst det, men valde att skriva ett utförligt påhitt. Jag undrar mest varför.

18:06  
Blogger Leo said...

Ja det kan man ju undra över... tror Du att det kan komma en liten dementi snart i liten, liten stil någonstans här på blogen snart....
nyheter typ den här http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=10400
eller: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=10400
har ju inte ens DN dementerat...
Tja vem vet...

18:25  
Blogger Leo said...

Eller det här som DN "avslöjat":
http://kennethvasquez.blogspot.com/2005/03/ministern-var-ansvarig-fr.html#i1110985892
En redan spridd "sanning" runt om i samhället. Tor Du ett ögonblick på dessa siffror?

Undersökt, dömt och publicerat i DN i ett och samma andetag... Källa: DN Med Presstöd..!

18:32  
Blogger Leo said...

Sedan var ju det här EN NYHET andersml! Då får väl vi inte hålla oss till historien. Nyheten gällde nutid. Vad har DN för totalt stöd för år 2005, om nu inte min uppgift är korrekt??

11:26  
Blogger Leo said...

Ännu inget resultat... Leo gräver vidare! Hadenius svarar undfallande-utan belopp!
Skandal på spåren?
Går DN på BIDRAG?

09:35  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter