16 mars 2005

Dagens värsting: Riksbanken

Ur Dagens DN:

"Publicerad 15 mars 2005 21:26Reporäntan ligger kvar på 2 procent
Riksbanken låter reporäntan ligga kvar på 2,0 procent. Skälet är att inflationen, som för närvarande är överraskande låg, väntas stiga under nästa år. Inflationsmålet kommer då att klaras på ett par års sikt."
SvD: Ledarskribent PJ hyllar Riksbankens beslut.. "Ägna räntan lagom stort intresseRiksbanken lämnar räntan oförändrad. Ingen överraskning - och sannolikt rätt beslut. Allt fler röster, inte minst ur Rörelsen, talar för aggressiva räntesänkningar. Lägre ränta ska ge fler jobb. "
Chefen för KI har en annan analys: " De har pratat om huspriser och annat, men vi tycker arbetslösheten är oerhört mycket viktigare än att förebygga att huspriserna stiger, sa Ingemar Hansson till Nyhetsbyrån Direkt.Han menar att en räntesänkning med 0,50 procentenheter skulle ge 10 000 jobb till slutet av nästa år.– Riksbanken bör dra sitt strå till stacken och hjälpa till att få ned arbetslösheten till en lägre nivå,"

Kommentar: Beslutet att låta räntan ligga kvar oförändrad i en situation då vi har Deflation och som sannolikt kommer att öka kostar ca 10 000 jobb. Inget problem för de redan fast anställda men en tragedi för varenda en av de 10 000 som kommer att kvarstå i arbetslöshet och fortsatt dagligen kommer att attackeras från alla håll för att inte anstränga sig tillräckligt...

Motivering: Ett beslut för de redan "besuttna" med fasta jobb och ett skydd för att fast egendom som huspriser mm. inte skall falla. Och med ett högt pris för de redan "fattiga".

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag kan i och för sig sympatisera med den allmänna andan i inlägget ("sysselsättning är viktigare än huspriser") men dagens skäll på Riksbanken är ett alldeles för enkelt sätt att se på problematiken.

1 Att en räntesänkning, särskilt på den här nivån, skulle få någon effekt på sysselsättningen är i stort sett bara pennigpolitiskt trams.
2 Riksbankens enda uppgift är att bekymra sig om inflationsmålet. Andra överväganden skulle strida mot gällande lagstiftning. Man kan tycka vad man vill om detta (jag tycker t.ex. att det är dumt) men så är det.
3 Vad som skulle hjälpa vore en rejäl finanspolitisk satsning. Eftersom detta ju skulle betyda ökade budgetunderskott strider det dock mot den förhärskande (och mycket bekväma) nyliberala doktrinen om "sunda statsfinanser" som numera tagits över från höger till vänster. Detta trots att Sverige gott och väl skulle kunna hålla sig inom EU:s ramar även med mera expansion.

Riksbanken är betydelselös och handlingsoförmögen. Skäll på Nuder och budgetrestriktivister i alla politiska läger i stället.

Vänligen

Bengt O.

http://www.karlsson.at/euroblog.htm

13:42  
Blogger Leo said...

Hej Bengt O.
Några kommentarer..
1) I så fall får man väl sänka mer...men jag tror på KI:s bedömning i det här fallet: att en halv procent handlar om minst 10 000 jobb och det tycker jag är många!
2) Jodå, visst är det så! (Vilken drömuppgift förresten-en hel "bunt" välbetalda med en enda uppgift!) Men om det nu är deflation på gång behöver man väl ej bevaka och oroa sig för inflationen....som kommer om ett år heller så.
3) Det är många nyliberala doktriner som tagits över från höger till vänster i dagspolitiken. Det här är ett exempel, visst. Om man jämför med ex.vis USA och deras budgetunderskott så har Sverige inte ens börjat spendera...

14:44  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter