29 mars 2005

Dagens värsting: GM (General Motors)

SvD näringsliv idag:
"Stora bilar ska ta GM ur krisen. Världens största biltillverkare, General Motors, väljer sin egen väg ur krisen. Medan konkurrenterna Ford och Chrysler allt mer riktar in sig på mindre och bränslesnålare modeller fortsätter hårt pressade GM att satsa på stora stadsjeepar...
...– Alla tror att bensinpriserna kommer att skada försäljningen av stadsjeepar (så kallade SUV:ar). Det är inte alls så. Förmöget folk bryr sig inte, förklarar Bob Lutz, GM:styrelse.

Kommentar: I USA kostar bensinen under 4 kronor litern och det kan nog vara en riktig men cynisk analys som Bob Lutz gör, förmöget folk bryr sig inte... Men det stora globala problemet när det gäller förbränning av fossila bränslen i fordon är inte vad rika och cyniska amerikaner har för syn på priset per liter utan att råoljan håller på att ta slut och att vi håller på att få en global uppvärmning, via växthusgaserna som bildas vid förbränningen, som hotar oss alla! I första skedet drabbas mest fattiga och lågt liggande länder. Se Dagens värsting den 16/2: Fox rapportering om Kyotoavtalet samt grafiken över världens miljöbovar. Har amerikanen i allmänhet via sina "fria media" ens klart för sig USA:s roll i den globala miljöförstöringen via sina fordon?

Motivering: Ett cyniskt och korkat resonemang utan hänsyn till miljön av en stor marknadsaktör på den globala scenen vars beslut och resonemang kommer att påverka oss alla för all framtid. Ett exempel på en nutida megalitkultur? (Gårdagens värsting). Javisst! Tyvärr.

2 Comments:

Anonymous Mikael said...

Om råoljan håller på att ta slut kommer priset stig (minskat utbud), vilket i sig kommer minska den handlade kvantitet på sikt och folk kommer börja leta efter substitut.

Råoljan kommer inte ta slut.

13:21  
Blogger Leo said...

Det är precis vad som håller på att hända mikael. Råoljan håller på att ta slut men det tar ett tag till. Problemet är väl snarare: när vi nu vet rätt mycket om omfattningen av miljöstörningar av förbränning av fossila bränslen, varför fortsätta att bränna upp resten? Det hotar klimatet på hela jorden och därmed alla på det ena eller andra sättet..

14:13  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter