14 mars 2005

Dagens värsting: Antipiratbyrån

Ur dagens SvD:
"Publicerat 14 mars 2005 05:21 Hackare in på piratjägares hemsida
Kriget har hettat till mellan Antipiratbyrån och dem som kämpar för rätt att ladda ner musik och film från nätet.På söndagskvällen tog sig hackare in på Antipiratbyråns hemsida och gjorde om den.I stället för det vanliga innehållet fyllde hackarna hemsidan med citat ur brev som de hittat på byråns server.Ännu tidigt på måndagsmorgonen låg hackarnas texter kvar på hemsidan.
De publicerade också namn och adress till en man som påstods ha varit informatör åt Antipiratbyrån inför det omstridda tillslaget som kronofogden gjorde mot internetleverantören Bahnhof förra veckan. Informatören hade varit administratör på en av de filservrar som fogden tog i beslag, skrev hackarna.De som tagit sin in på Antipiratbyråns hemsida kallar sig själva Arga unga hackare (AUH). De gjorde för två år sedan en liknande kupp mot byråns hemsida, uppger en annan hemsida, Piratbyrån.org.- AUH kom i princip över all information som passerat Antipiratbyråns servrar, uppger en person enligt Piratbyrån.org.Piratbyrån.org skriver att minst 100 000 kronor betalats ut till uppgiftslämnare om innehållet på filservrar, datorer som låter andra användare ta del av sitt innehåll."
Citat från Antipiratbyråns hackade hemsida
" Vi börjar lite lätt med att låta nån Peter summera läget.From: p@anti-piracy.se Sent: Thursday, March 10, 2005 9:29To: Swedish pirates busted! Hi guys!After 2 years of infiltrations our work finally paid of today with asuccessful raid on Sweden's oldest and largest ISP named Bahnhof. Bahnhof has been a source for top level piracy for several years andhosting some of the biggest and fastest servers in Europe.

Kommentar: Det ser ut som Antipiratbyrån har använt helt olagliga medel och metoder i sin jakt på "filbytare" på Internet. Metoder som får filbytarnas metoder och eventuella lagöverträdelser att blekna i sin jakt på förövare.... Där de dessutom fått med sig flera myndigheter som därigenom också verkar ha överträtt den lagstiftning de är tillsatta att sköta! Det kommer att bli en intressant fortsättning där vi återigen får prövat om landets lagstiftning är till för de många medborgarna eller för ett fåtal kapitalägare...

Motivering: Antipiratbyråns utnämning som Dagens värsting är rätt självklar.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Antipiratbyrån har använt felaktiga metoder - men att hacka deras hemsida är bara barnsligt. Om motståndet mot antipiraterna sker på kriminellt sätt är kampen redan över. Då har piraterna förlorat.
Motståndet måste ske med lagliga metoder.
menar Chadie (chadie.nu)

08:35  
Blogger Leo said...

Du har säkert rätt i det Chadie..
men det ser lite besvärande ut för antipiratbyrån om de använt olagliga metoder för att komma åt något som kanske inte är olagligt..(fildelning, om man begränsar sig till det-att dela filer och information..)
Leo

09:39  
Anonymous Erik Thorselius said...

Det var ju inte så att apb hade någon sida uppe (p.g.a det stora antalet besökare dvs ddos attacken) så det var väll snällt av uah att skapa en sida. Vi alla vet ju hur mycket dom där datateknikerna kostar idag :-).

10:06  
Blogger Leo said...

Intressant perspektiv erik..
men sidan de skapat åt apb skulle inte jag betalat så mycket för..det blir intressant framöver och se hur mycket info hackarna kommit över. "Smakproven" ser inte så lovande ut för apb.

10:21  
Anonymous Anonym said...

Jag kan inte hååla med Chadie om att aktionen skulle vara barnslig, även om språket de använder är ungdomligt och aggressivt (och aningens naivt).
Men metoden, där en grupp utan ekonomiska resurser står mot några av dagens samhälles rikaste företag, att använda deras informationskanal (APB) för avslöjanden om dera egna smutsiga verksamhet är genial. Inte barnsligt.

Det här påminner mycket om det japanska sättet att strejka, där arbetarna inte slutar arbeta, utan istället tar över kontrollen. T ex "strejkade" tågarbetare genom att låta alla åka gratis och under resan informerade de om sin arbetssituation. Tryckeriarbetare har "strejkat" genom att byta ut nyhetstidningars ledarsidor mot sitt eget budskap. Etc.

Jag säger way to go AUH.

/Frozenswede

11:04  
Blogger Patrick said...

Varför tar alla för givet att de uppgifter AUH sprider är sanna? Det finns ju inget som bekräftar det - likaväl som det kan vara sant, så kan det vara påhittat.

Bara för att det står på internet gör det inte sant...

11:39  
Anonymous Anonym said...

Till Patrick.
Diskussionen gäller väl huruvida tilltaget är motiverat, okej etc eller inte?
Min åsikt är, enligt ovan, ganska tydlig, men bara för att jag stödjer deras sätt att agera betyder det att jag tror på allt de säger.

Det är olika diskussioner enligt mig.

/Frozenswede

13:06  
Anonymous Anonym said...

Lite off topic, men för en minut sen beställde jag några CD-skivor. Det gläder mig att exvis jazzartisten och de som producerat samt den klassiska emsemblen får lite ersättning nu. (En borgerligt dekadent tanke, måhända.)

15:14  
Blogger Leo said...

Ja men det var väl fint av dig...och för att få skriva här tar jag 10000 av vissa..och det går lätt att betala med hjälp av knappen
Betala här Det går till läkarvård till dem som inte har råd att betala, och många av dem svälter också...

16:35  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter