08 mars 2005

Dagens Bästing: Astrid Lindgren, med anledning av den internationella kvinnodagen!

Ur Expressen idag:
"Pippis självkänsla är helt unik. Astrid Lindgren. Hon är förvisso inte i livet längre, men hon är inte särskilt död heller. Hon återuppstår varje gång ett barn läser hennes ord, eller pular in ett kladdigt gammalt videoband för att se Emil rädda Alfreds liv för trehundrafemtiosjätte gången. Framför allt gav Astrid Lindgren oss Pippi Långstrump. När tv-serien kom på 60-talet var den en uppenbarelse. Pippi var inte bara snäll, stark och rolig. Hon hade en självkänsla som var helt unik. Hon tog initiativ, visste vad hon ville, gick sin egen väg – och det var hon som ledde Tommy. Inte tvärtom, vilket förstås hade varit det naturliga.Numera finns det ett större utbud av kraftfulla flickförebilder. Men ingen är mer inspirerande än Pippi och ingen har haft ett så långvarigt och mäktigt inflytande. Att det svenska folkhemmet numera är ett ovanligt jämställt hem beror till ingen liten del på att det har grundmålats av Astrid och Pippi."

Kommentar: Astrid Lindgren har sannolikt via sitt författarskap åstadkommit mer för jämställdhet, både historiskt, i nutid och för all framtid med böckerna om Pippi Långstrump
och andra av sina litterära figurer än få andra. Hon gav också barnboken och dess roll en viktig plats och en hög status. Dock inte så hög status att hon tilldelades Nobelpriset i Litteratur under sin levnad, vilket är en stor skandal... Särskilt om man läser Nobels anvisningar..:Nobels testamente och Nobelstiftelsens stadgar:
Föreskriften i Nobels testamente att litteraturpriset skall gå till den författare som producerat ”det utmärktaste i idealisk rigtning"


Motivering: En självklar nominering på Internationella kvinnodagen av en författare som översatts och läses av barn på ca 70 olika språk och stärker både självkänsla och fantasi...

Free Website Counters
Web Site Counter