07 februari 2005

"Dagens Värstingar": Charterbolagen med Lottie Knutsson...

Publicerat 7 februari 2005 11:50 SVD
" Charterbolagen vill ha 55 miljoner....Flodvågskatastrofen innebar extrakostnader för charterbolagen på omkring 55 miljoner kronor och bolagen vill nu ha ersättning av staten.Fritidsresor har drabbats av ett intäktsbortfall på 120 miljoner kronor.Det visar den sammanställning som My Travel, Fritidsresor och Apollo har skickat in till UD.Charterbolagen drabbades av stora kostnader för hemtransporter av tusentals resenärer som drabbades av flodvågskatastrofen.Merkostnaderna gäller främst hyra av flygplan, läkarvård och hotellkostnader för bolagens drabbade passagerare.My Travel där researrangörerna Ving, Always och Globetrotter ingår vill har ersättning med 18,9 miljoner kronor.Fritidsresor anser sig ha haft extrakostnader på 24,9 miljoner kronor och Apollo vill ha 10,9 miljoner kronor.- Vi har skickat in en sammanställning på våra extrakostnader på UD:s begäran. Vi ska träffa UD senare den här veckan för att diskutera våra ersättningskrav, säger My Travels vd Sam Weihagen.Weihagen ville inte avslöja hur stort intäktsbortfall och kostnader My Travel drabbades av utöver de krav bolaget har lämnat in till UD.Men det ville Fritidsresor.- Vi uppskattar våra kostnader till 120 miljoner kronor och det gäller bland annat förlorade intäkter, återbetalningar till resenärer och andra ersättningar, säger Fritidsresors informationschef Lottie Knutson till TT.Enligt Lottie Knutson informerade Fritidsresor och de andra researrangörerna UD:s vakthavande vid ett flertal tillfällen redan på söndagen 26 december om det stora behovet av ambulans- och evakueringsplan...."

Kommentar: Resebranschens reaktion är utan motsvarighet. Först ta betalt av resenärerna för att sända dem till ett Tsunamiområde. Sedan ta betalt för försäkringar... Och sedan kräva betalt av staten för hemresorna igen..... Hoppas ngn på UD har vett att be dem veta hut och istället kräva dem på de resor som staten betalade..... Tyskarna stämmer hotellägare istället!

Motivering till utmärkelsen: Helt oöverträffat exempel på en kommersiell aktörs fräckhet; Vinsten till oss, krånglar det till sig, räkningen till staten....hoppas det kommer en "rekyl" där det juridiska och moraliska ansvaret reds ut!

Uppföljning 050420: Leo kommenterar fick rätt! : Reseföretagen ansåg sig, enligt paketreselagen, ha rätt att säga upp avtalen med resenärerna efter katastrofen och betala tillbaka priset på resan. Kammarkollegiets slutsats är dock att arrangörerna skulle se till att resenärerna transporterades hem utan extra kostnad.Lagen kan inte kringgås genom att säga upp reseavtalen. Utredningen konstaterar också att staten inte har något ansvar för att bekosta hemresor för svenskar som vistas i ett katastrofområde.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Charterbolagens målsättning: Inte betala skatt på vinsterna och kräva staten på pengar då det går med förlust! Förtjänt titel!
Företagare som både tar vinst och förlust.

10:45  
Anonymous Anonym said...

Leo
jag kände tills idag inte till din sida. Jag måste tyvärr säga att jag var lyckligare innan jag kom i kontakt med sidan; nivån på din analys är så dålig och den svans av kommentarer som kommer av 'före murens fall'-karaktär (och då från den östra sidan..) så att jag blir förbluffad. Nackdelen med internet är att trös´keln för dumbommar att komma ut med sina åsikter är för låg. Förklara istället vart s-samhället är på väg. Sverige som sjunkit från no 3 till 23 i BNP/capita och med västvärldens 15e sjukvårdsstandard har länge skötts av de dina!

20:49  
Blogger Leo said...

Tack för Din kommentar...!
:) Leo
Ps Den tröskel Du talat om verkar Du vara ett levande bevis för...

16:09  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter