25 februari 2005

Dagens värsting: "Heliga" Birgitta

Katolska kyrkans "helgonförklaring" av diverse "gåvor" går nu mot en förklaring?
Från Dagens Eko:
"Birgittas uppenbarelse kan vara epilepsi
Heliga Birgittas kranium kan komma att undersökas igen. Tre forskare från Linköping vill försöka utröna om Heliga Birgittas gudomliga uppenbarelser i själva verket var hallucinationer under epileptiska anfall.
Heliga Birgittas kranium undersöktes på 1950-talet och då upptäcktes en urgröpning. Det är den urgröpningen som intresserar forskarna eftersom den kan ha orsakats av en godartad hjärntumör, skriver tidningen Extra Östergötland."

Kommentar: Vetenskap kontra religion blir allt mer besvärande för religionsförespråkarna. I USA "krigar" den religiösa tokhögern med skapelseberättelsen ur bibeln mot besvärande fakta om människans naturliga vetenskapliga utveckling och tllblivelse. En av katolska kyrkans främsta helgon, heliga Birgitta, hade nog idag gått på mediciner och varit
långtidssjukskriven... elller tvångsvårdats under LPT -för att skydda sig själv och det omgivande samhället.

Motivering: "Heliga" Birgitta, en myt som det är på tiden att den avslöjas! Ett modernt samhälle kan inte hålla på och blanda myter och vetenskap på det sätt vi gör nu...Det blir ohållbart och stärker bara "onda krafter".
Tro, myt.....och vetenskap får allt svårare att "gå ihop". Är det inte dags att låta "religionsforskarna" att lämna universitetsvärlden snart som man gjorde med astrologin en gång i tiden då dess teorier "sprack"...

7 Comments:

Blogger Ormblomma said...

Mysteriernas avslöjande i det "moderna samhället"?

Varför är det så svårt att visa respekt för miljontals människor och deras tro, och låta Birgitta vara helig? Varför är enskilda människors upplevelser och tro och övertygelse ett hot? Du nämner astrologin - en 5.000-årig empirisk vetenskap - och fördömer denna som något ondskefullt vilken det "moderna samhället skall utrota." Det är som att säga att det händer aldrig något om natten i mörkret för jag ser det inte och då skall det bort. Dessutom är det Du skriver en förolämpning av det mest inhumaste slag då Din utfästelse förringar och förlöjligar alla människor som fäster sin tro till vad de inom sig upplevt och upplever. Vad som är verkligt för Dig eller Din omhuldade "rationella" vetenskap behöver inte vara det för var person.

Förresten så är det så att sanna och ärliga vetenskapsmän som ej har besserwisser-behov, de står till sist ödmjuka inför skapelsens mysterium. Det kommer förhoppningsvis Du också gör en vacker dag.

mvh
Ormblomma

18:21  
Blogger Leo said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

20:54  
Blogger Leo said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

20:54  
Blogger Leo said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

20:58  
Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

20:58  
Blogger Leo said...

Tack för Din kommentar ormblomma !
Ödmjuk inför skapelsens mysterium har jag alltid varit. Astrologi är inte en 5.000-årig empirisk vetenskap, det är en humbug och kastades därför ut ur akademierna på 1700-talet. Vidskepliga monarker fortsatte trots det med att fråga dessa skojare om råd i många år därefter...Varför humbug? Den teoretiska grunden håller ej för kritisk prövning!Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn, se http://seniorhuset.webblogg.se/favorites/220205080507_livsskdning_humanism.html Att Du kallar en kritisk hållning till ockulta händelser för inhumant blir då rätt dumt.. Och så Din grundfråga: Varför inte visa respekt för människors tro, oavsett grund för den? Det finns det många argument för! Här kommer några: 1600-talets häxjakter, helt utan grund annat än några människors "tro och syner" sände många oskyldiga kvinnor i döden...Och man måste fråga sig vad "min tro" betyder inte bara för sig själv utan också för andra! Annars kan det få förödande effekter för andra. De flesta krig och konflikter har som grund den egna tron. Bush tex är övertygad om att hans invasion i Irak skedde på guds uppdrag...Det är alltså mer än viktigt att vårt vetande grundas på en ständigt omprövande kritisk vetenskap och beprövad verklighet. Annars kan man få en alldeles galen värld! Knutbymorden är väl bara ett, närliggande exempel....
Leo

20:59  
Blogger Leo said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

20:59  

Skicka en kommentar

<< Home

Free Website Counters
Web Site Counter